Lisäravinteet & superfoodit

Heippa ihanuudet!

Tässä postauksessa kerron käyttämistäni lisäravinteista ja superfoodeista sekä niiden merkityksestä. En käytä näitä kaikkia kokoajan. Vitamiinit korostuvat dieetillä, kun tuntuu ettei ravinnosta saa tarpeeksi. Lisäravinteet ovat nimensä mukaisesti vain lisä terveellisten elämäntapojen ohelle, joten on tärkeää varmistaa ensin oman ruokavalion, treenaamisen ja levon olevan kunnossa.

DSC_0894

Proteiini

Varmaan yksi tutuimmista lisäravinteista. Itselleni tärkeä treenin jälkeen, kun haluan nopeasti imeytyviä proteiineja korjaamaan hajonnutta lihaskudosta. Treenin jälkeen otan myös banaanin nopeana hiilarin lähteenä. Muuten whey-proteiinia saatan käyttää joissain resepteissä tai jos päivän proteiinisaanti on jäänyt alhaiseksi. Yleensä kuitenkin saan tarpeeksi proteiinia ravinnosta, koska olen aika pienikokoinen niin helposti menee jo ylikin 😀 Rajoitan myös niin, että juon yhden protskujauheseoksen päivässä, koska tykkään enemmän proteiinin tulevan suurimmaksi osaksi ruuasta. Kuntosalilla käyvän kannattaa tarkistaa, että saa ainakin 2x oman painon verran proteiinia.


Kreatiini

Kenties hyödyllisemmäksi ja tutkituimmaksi koettu lisäravinne. Itse kuitenkin petyin, koska en kokenut eroa. En kyllä toteuttanut edes latausvaihetta. Turvotustakaan ei tullut. Suunnittelen kuitenkin aloittavani taas käytön myöhemmin tänä vuonna, kun tavoitteena on lihasten kasvatus (tällöin voin tulla blogin puolella päivittelemään lisää aiheesta). Kreatiini auttaa myös palautumisessa ja lisää kestävyyttä! 3-5g/päivässä.


Vihreä tee-kapseli

Vihreä tee on tunnettu ominaisuudestaan kiihdyttää aineenvaihduntaa. Otan yleensä dieetillä tai, kun tuntuu turvonneelta. Antaa myös hieman piristystä. EGCG on antioksidantti, joka auttaa mm. painonhallintaan, syövän ennaltaehkäisyyn ja niveltulehduksiin.


Magnesium

Tärkeä lihasten ja hermoston toiminnalle sekä immuunijärjestelmälle. Magnesiumin puutos voi aiheuttaa kramppeja, lihasten heikentymistä ja sydänrytmin epäsäännöllisyyttä. Itse otan pääosin kramppeja ehkäisemään.


D-vitamiini

Suomessa kannattaa nauttia talvi-aikaan. Tärkeä luustolle, koska mahdollistaa kalsiumin imeytymisen. Sen puutos voi olla yhteydessä huonoon suorituskykyyn urheilussa.


Sinkki

Edistää vastustuskykyä, haavojen parantumista (olen kömpelys), ylläpitää testosteronin oikeaa tasoa ja auttaa pitämään hiukset ja kynnet terveinä.


OMEGA-3

Auttaa palautumiseen ja lisää proteiinisynteesiä. Hyväksi myös aivojen toiminnalle.


Maca-jauhe

Antaa ihanasti energiaa. Sekoitan aamulla kahviin tai puuroon. Sisältää rautaa ja monia B-vitamiineja. Auttaa myös kestävyydessä, lisää suorituskykyä, hapen määrää veressä ja lievittää stressiä. Tasapainottaa hormonitoimintaa ja tunnetaan hedelmällisyyttä parantavista vaikutuksistaan. Maca-jauheen käytön avulla sain kuukautiseni säännöllistettyä. Kannattaa aloittaa 1tl/päivä ja lisää määrää pikkuhiljaa. Välillä pidän taukoja käytöstä, jotta elimistö ei totu liikaa.


 PWO/buusteri/tehonlisääjä

Pre-workout on pelastukseni, kun tarvii potkua treeniin. Antaa tietynlaisen suorittamisen tunteen. Ihanat kirpeät maut piristävät. Koitan kuitenkin rajoittaa käyttöä ja käyttää vain kun on oikea tosi tarve. Tehonlisääjät sisältävät usein kofeiinia.


 MSM-jauhe

Metyylisulfonyylimetaani (orgaaninen rikki). Avuksi nivelille, luustolle ja lihaksille. Uudistaa ihoa ja vahvistaa kynsiä sekä hiuksia samalla. Itse tykkään käyttää, koska kuntosalilla painojen vuoksi pääsevät nivelet kovaan rasitukseen. Lisäksi auttaa lihasarkuutta ja nopeuttaa lihasvammojen parantumisessa. MSM lievittää kipua ja osallistuu kollageenin (30-40% kehon proteiineista on kollageenia) muodostukseen. Tätäkin voi aloittaa yhdellä teelusikallisella päivässä.


 CHIA-SIEMENET

Chia-siemenistä löytyy hyviä öljyjä 40% ja proteiinia 20%. Sisältää paljon kivennäis- ja hivenaineta, rasvahappoja, proteiinia ja kuituja. Sisältää fosforia, magnesiumia, kalsiumia ja kaliumia, jotka tukevat terveellistä lihastoimintaa.


 BCAA

Haaraketjuiset aminohapot tärkeitä proteiinisynteesin kannalta. Auttaa lihaksen säilyttämisessä ja kasvussa. Tykkään juoda treenin aikana, koska hyvän makuinen litku motivoi minua hehe. Ei kovin tarpeellinen mielestäni, jos saa tarpeeksi proteiinia. Kuitenkin hyvä ottaa, jos treenaa tyhjällä mahalla tai palkkari puuttuu tai ollut pitkiä aikoja syömättä lihasta säilyttämään.


-Isabella

Ilmianna asiaton kirjoitus

Jätä kommentti kirjoitukseen